Oogsten na zware jaren
Vincent Vos en Simone Schagen runnen samen met de zoon en dochter van Simone, Bob en Ellen, strandpaviljoen De Toko in Callantsoog. Het bekende paviljoen werd dit jaar helemaal vernieuwd. “Het is een echt strandpaviljoen zonder poespas gebleven.”
Een nieuw paviljoen neerzetten, terwijl je eigenlijk al heel tevreden bent met het knusse, gezellige en bijna ouderwetse strandgevoel dat je al sinds jaar en dag neer weet te zetten. Hoe doe je dat? En wat zijn dan eigenlijk nog de voordelen? Vincent Vos en Simone Schagen hoeven er niet lang over na te denken waarom het toch erg belangrijk is om nieuwbouw te hebben en dat je daarvoor het goede van het oude paviljoen niet overboord hoeft te zetten. “Het is ontzettend fijn dat het paviljoen volledig is geïsoleerd”, vertelt Vos. “Het is veel comfortabeler zitten nu en natuurlijk is het ook beter voor het milieu als we ons niet helemaal suf stoken. Wij hebben de firma Meerkerk ingeschakeld en zij hebben precies een gebouw neergezet zoals wij dat voor ogen hadden.”
Licht en lucht
De omvang van het paviljoen is niet enorm gegroeid, maar het paviljoen voelt en oogt wel veel ruimer dankzij de verbouwing. “We hebben bijna twee keer zoveel ramen en het plafond is hoger geworden”, vertelt Vos. “Dat geeft heel veel licht en lucht hier binnen. We hebben daardoor ook van noord naar zuid een prachtig panorama. Dat maakt het ook in de winter weer heel bijzonder om hier te gast te zijn. Er is altijd een prachtige strandbeleving. Het is trouwens best wel eens zwaar geweest de afgelopen winters. De isolatie was niet optimaal en het was altijd flink stoken en kou lijden om de boel een beetje op gang te houden hier. Wat dat betreft is het nieuwe paviljoen voor de gasten én voor de medewerkers echt een heel grote stap vooruit.”
Wel eten, geen restaurant
De Toko heeft de ambitie het authentieke strandgevoel te bieden. Het laagdrempelige uitje voor het hele gezin en voor iedereen met elke portemonnee. Dat is weliswaar puzzelen met prijzen en marges, maar Simone en Vincent zouden het nooit anders willen. Vos: “Wij proberen een goed product voor een passende prijs op de menukaart te zetten, maar zonder poespas. We noemen onszelf dan ook bewust geen restaurant.” Schagen: “Omdat we vinden dat iedereen welkom moet zijn op het strand, spannen we ons ook extra in om bijvoorbeeld gehandicapten te ontvangen, hoewel dat natuurlijk niet eenvoudig is op het strand. Dat hoort er voor ons gewoon bij. We willen echt iedereen gastvrijheid bieden.”
Meer gastvrijheid
Dat De Toko echt iedereen aan weet te spreken blijkt ook wel uit het succes van de thema-avonden. Ellen, de dochter van Simone, organiseert iedere eerste vrijdag van de maand een salsa-avond die ongekend populair is. Schagen: “Daar komen echt mensen voor uit Amsterdam en Lelystad rijden. Dat ze al die moeite doen om deze kant op te rijden zegt wel iets. Het is dan ook echt een bijzondere belevenis om aan het strand salsa te dansen. En met het nieuwe paviljoen kunnen we dit soort avonden en ook feesten en partijen meer comfort en gemak bieden. We kunnen de gasten nog gastvrijer ontvangen. En daar doen we het voor.”[:]